H «Ήπια Νευρογνωστική Διαταραχή» (ΗΓΔ) είναι το προηγούμενο στάδιο πριν την άνοια ή την ν. Alzheimer.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ΗΓΔ εμφανίζουν ηπίου βαθμού διαταραχές μνήμης, δυσκολίες στην λήψη αποφάσεων, αλλά οι καθημερινές τους δραστηριότητες τους παραμένουν ανέπαφες.

Η ΗΓΔ χωρίζεται σε δύο υποτύπους: στον Αμνησιακό και τον Μη-Αμνησιακό.

Ο αμνησιακός είναι ο πιο συχνός υπότυπος. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτόν δεν μπορούν να ανακαλέσουν πρόσφατες πληροφορίες, αλλά η αυτοβιογραφική τους μνήμη παραμένει ανέπαφη.


Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν:

  • Ήπιες διαταραχές μνήμης, συνήθως αμνησιακού χαρακτήρα
  • Δυσκολίες ανάκλησης ραντεβού, γεγονότων ή στην λήψη αποφάσεων συγκριτικά με πρωτύτερα
  • Απάθεια
  • Άγχος
  • Κατάθλιψη
  • Η λειτουργικότητα του ασθενούς στις καθημερινές του λειτουργίες δεν επηρεάζεται από τα προβλήματα μνήμης

DSM-5 Κριτήρια – Ήπια Νευρογνωστική Διαταραχή

Η απόδειξη της ήπιας μείωσης της γνωστικής λειτουργίας από το προηγούμενο επίπεδο απόδοσης σε έναν ή περισσότερους γνωστικούς τομείς (σύνθετη προσοχή, εκτελεστική λειτουργία, μάθηση και μνήμη, γλώσσα, αντιληπτο-κινητική ή κοινωνική νόηση) με βάση:

1) Ανησυχία του ίδιου του ατόμου, ενός πληροφοριοδότη που γνωρίζει την εξέλιξη της κατάστασής του ή αναφορά του κλινικού ότι υπάρχει μια ήπια μείωση της γνωστικής λειτουργίας του ατόμου και

2) Μια ήπια έκπτωση στη γνωστική επίδοση, κατά προτίμηση τεκμηριωμένη από σταθμισμένες νευροψυχολογικές δοκιμασίες ή, επί απουσίας τους, από κάποια άλλη ποσοτικοποιημένη κλινική αξιολόγηση.

Β. Τα γνωστικά ελλείμματα δεν παρεμποδίζουν την ικανότητα του ατόμου για ανεξαρτησία στις καθημερινές του δραστηριότητες (για παράδειγμα, διατηρούνται πολύπλοκες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως είναι η πληρωμή λογαριασμών ή η ικανότητα διαχείρισης των φαρμάκων, αλλά ενδεχομένως να απαιτούνται μεγαλύτερη προσπάθεια, αντισταθμιστικές στρατηγικές ή διευκολύνσεις).

 Γ. Τα γνωστικά ελλείμματα δεν εμφανίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο ενός ντελίριου.

 Δ. Τα γνωστικά ελλείμματα δεν εξηγούνται καλύτερα από κάποια άλλη ψυχική διαταραχή (όπως είναι για παράδειγμα, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή ή η σχιζοφρένεια).

  • Στην ήπια νευρογνωστική διαταραχή δεν συνταγογραφείται φαρμακευτική αγωγή.
  • Σημαντική είναι η θέσπιση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και των σφύξεων σε φυσιολογικά επίπεδα, υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής, συχνός καρδιομεταβολικός έλεγχος (ρύθμιση Σ/Δ, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης), κοινωνικοποίηση, ήπια σωματική άσκηση, έργο- και φυσικοθεραπεία.
Μοιραστείτε την σελίδα - Share our Website: