Η Ριβαστιγμίνη (Rivastigmine) συνταγογραφείται για τη θεραπεία διαταραχών μνήμης. Είναι ένας από τους αναστολείς ακετυλοχολινεστεράσης (AChEΙ). Συνήθως χρησιμοποιείται στην ήπιας έως μέτριας βαρύτητας ν. Alzheimer.  Το ίδιο φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη άνοιας (π.χ. νόσος των σωματίων του Lewy) ή την συμπτωματική θεραπεία της άνοιας τύπου Πάρκινσον.

 Η άνοια τύπου Alzheimer είναι μια νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, επηρεάζοντας αρνητικά την μνήμη αλλά και άλλες νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Θεωρείται η πιο κοινή μορφή άνοιας και οδηγεί σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από ν. Αλτσχάιμερ να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργικότητα τους, να καθυστερήσουν την έκπτωση της μνήμης, αλλά και να διατηρήσουν την ανεξαρτησίας τους.

 Άλλα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την σύγχυση, τις εναλλαγές στην συμπεριφορά και την έκπτωση της λειτουργικότητας στην διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε αντίθεση με το φυσιολογικό γήρας, στη ν.Αλτσχάιμερ, τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν νωρίτερα. Έτσι υπάρχει μια σταθερή μείωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας. Σε συνδυασμό με κάποιες στρατηγικές διαχείρισης,  η ριβαστιγμίνη μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου, προκαλώντας κάποια προσωρινή βελτίωση των συμπτωμάτων μνήμης.

Αντενδείξεις

Η υπερευαισθησία στην πιπεριδίνη και τα παράγωγα της, η κύηση, το πρόσφατο ιστορικό έλκους στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, η βραδυκαρδία (<65 σφύξεις), το ιστορικό άσθματος ή πνευμονοπάθειας (μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ), όπου ο ασθενής εξαρτάται από κάποια βρογχοδιασταλτικά εισπνεόμενα φάρμακα (π.χ. σαλβουταμόλη), ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, ηπατίτιδα ή κίρρωση ήπατος.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ανορεξία, η αφυδάτωση, οι εφιάλτες και ανησυχία, οι διαρροϊκές κενώσεις, το κοιλιακό άλγος, η ναυτία, οι έμετοι, οι μυϊκές κράμπες ή κόπωση, οι σπασμοί, η βραδυκαρδία, οι διαταραχές αγωγιμότητας, η κεφαλαλγία, οι διαταραχές ύπνου ή διατροφής αλλά και οι διαταραχές στην ούρηση.

Θεραπεία

Η ριβαστιγμίνη σε κάψουλες θα πρέπει να δίδεται δύο φορές την ημέρα. Η δόση έναρξης είναι τα 1,5mg δύο φορές την ημέρα. Αποτελεσματική δόση θεωρείται το 3mg ή 6mg δύο φορές την ημέρα και αυξάνεται κατόπιν έντολης του θεράποντα ιατρού. Σε περίπτωση εμφάνισης παρενεργειών καλό είναι να ειδοποιήστε τον ιατρό σας. Αν ο ασθενής δεν παρουσιάσει κάποια παρενέργεια για περισσότερο από δύο εβδομάδες θεραπείας, η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί σταδιακά κατόπιν εντολής του θεράποντα ιατρού.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊοντος (spc) που μπορείτε να βρείτε στο κουτί του φαρμάκου σας.

Μοιραστείτε την σελίδα - Share our Website: