Η Δονεπεζίλη (DONEPEZIL – υδροχλωρική δονεπεζίλη), συνταγογραφείται για τη θεραπεία των διαταραχών μνήμης και της άνοιας. Είναι ένας από τους αναστολείς ακετυλοχολινεστεράσης και συνήθως χρησιμοποιείται στην ήπιας έως μέτριας βαρύτητας ν. Alzheimer.  Το ίδιο φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη άνοιας (π.χ. νόσος των σωματίων του Lewy).

 Η άνοια τύπου Alzheimer είναι μια νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, επηρεάζοντας αρνητικά την μνήμη αλλά και άλλες νοητικές , γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Θεωρείται η πιο κοινή μορφή άνοιας και οδηγεί σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από ν. Αλτσχάιμερ να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργικότητα  τους αλλά και να διατηρήσουν την ανεξαρτησίας τους. Άλλα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την σύγχυση, τις εναλλαγές στην συμπεριφορά, την έκπτωση της λειτουργικότητας  στην διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων κ.α.

Σε αντίθεση με το φυσιολογικό γήρας. Η  ν. Αλτσχάιμερ , είναι μη φυσιολογική διεργασία και τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν νωρίτερα. Έτσι υπάρχει μια σταθερή μείωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας. Σε συνδυασμό με κάποιες στρατηγικές διαχείρισης,  η δονεπεζίλη μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου, προκαλώντας κάποια προσωρινή βελτίωση των συμπτωμάτων μνήμης.

Αντενδείξεις

Η υπερευαισθησία στην πιπεριδίνη και τα παράγωγα της, η κύηση, το πρόσφατο ιστορικό έλκους στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, η βραδυκαρδία (<65 σφύξεις), το ιστορικό άσθματος, ΧΑΠ ή άλλης  πνευμονοπάθειας, όπου ο ασθενής εξαρτάται από κάποια βρογχοδιασταλτικά εισπνεόμενα φάρμακα (π.χ. σαλβουταμόλη), ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, ηπατίτιδα ή  κίρρωση ήπατος.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι  πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες  είναι οι διαρροϊκές κενώσεις,  η ναυτία, οι έμετοι, οι μυϊκές κράμπες η κόπωση, οι σπασμοί, η βραδυκαρδία, οι διαταραχές αγωγιμότητας, η κεφαλαλγία, οι διαταραχές ύπνου ή διατροφής αλλά και οι διαταραχές στην ούρηση.

Θεραπεία 

Η θεραπεία έναρξης είναι τα 5mg (ημερήσια δόση). Η δόση διατηρείται για τουλάχιστον ένα μήνα. Μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα  γιατρό σας αυτή μπορεί να αυξηθεί στα 10mg την ημέρα, όπου είναι και η μέγιστη δόση.  Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης παρενεργειών καλό είναι να ειδοποιήστε τον ιατρό σας.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊοντος (spc) που μπορείτε να βρείτε στο κουτί του φαρμάκου σας.

Μοιραστείτε την σελίδα - Share our Website: